vrijdag 11 maart 2016

De landelijke sterrenkijkdagen, een geeky avondje uit

Jupiter met maantjes.
bron: www.sterrenwachtrijswijk.nl
Dit weekend, 11, 12 en 13 maart 2016, zijn de jaarlijkse landelijke sterrenkijkdagen. Sterrenwachten en sterrenverenigingen, zoals Astra Alteria, door het hele land openen hun deuren en halen de beschermkap van hun telescopen. Allemaal om jou de sterren te laten zien. En dat is gaaf. Weet je waarom? Je hebt vast op school of op Discovery Channel wel gehoord dat de aarde samen met andere planeten om de zon draait. En dan heb je ook wel eens gehoord dat andere planeten in ons zonnestelsel ook manen hebben, zoals de aarde de maan heeft. Maar wist je dat je dat ook met je eigen ogen kunt zien? Ja dat kan!

Vanavond staat de planeet Jupiter in het zuidoosten onder het sterrenbeeld Leeuw. Om deze felle planeet te zien heb je voldoende aan je blote oog. Jupiter heeft veel manen, maar de grootste vier manen zijn met een simpele verrekijker of telescoop al mooi te zien. Galileo Galilei ontdekte ze al in 1610 met zijn geknutselde telescoop. Als je deze manen langere tijd een in de gaten houdt, dan zie je dat ze om de planeet heen draaien. En dat Jupiter zelf ook draait. Net zoals de aarde en de maan dat iedere dag doen.

Orionnevel
bron: www.whitby-astronomers.com
Wist je ook dat sterren geboren worden en doodgaan? Vanavond is het sterrenbeeld Orion nog goed zichtbaar. Dit sterrenbeeld ziet eruit als een zandloper met in het midden drie sterren schuin op een rij. Onder de karakteristieke drie sterren vind je de Orionnevel. Dit is een kraamkamer voor sterren. In het gas dat daar is vormen zich nieuwe sterren. In diezelfde Orion staat links bovenaan de ster Betelgeuze. Deze ster is zichtbaar rood. Dat komt omdat de brandstof van deze ster bijna op is. Als dat gebeurt ontploft de ster en wordt het een supernova. Sterker nog, misschien is hij allang ontploft, maar omdat deze ster ruim 500 lichtjaar bij ons vandaan is, duurt het nog jaren voordat het licht van die ontploffing bij ons te zien is. Dat zullen we onmogelijk missen, want de ster wordt dan waarschijnlijk bijna net zo helder als de volle maan.

Saturnus naast de maan.
Zelfgemaakt na Saturnusbedekking in 2007.
Zelf zag ik op negenjarige leeftijd voor het eerst de planeet Saturnus door de grote telescoop van de sterrenwacht in Amersfoort. Ik geloofde mijn oog niet. Je kijkt namelijk maar met 1 oog in de telescoop. Ik dacht werkelijk dat ze een dia projecteerden. Maar door even een hand boven de telescoop te houden zag ik dat niet zo was. Ik zag een klein balletje met een ring eromheen. Alsof ik de knikker kon pakken. Dat beeld staat voor altijd op mijn netvlies. Van beide ogen, want als je dan toch voor die telescoop staat dan kijk je ook even met je andere oog.

Dus, heb je dit nog nooit zelf gezien, pak dan je kans dit weekend. Ga op een geeky avondje uit!

Bron: http://sterrenkunde.nl/knvws/sterrenkijkdagen



2 opmerkingen:

  1. Wij waren bij Astra Alteria in Ede. Prachtig helder weer en er stonden veel telescopen. We hebben genoten! Groeten van Jeannet

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dag Jeannet, het was inderdaad schitterend weer voor sterrenkijken dit weekend. Fijn om te horen dat jullie hebben genoten bij Astra Alteria. Groeten, Susanne

      Verwijderen